Checklista före tryck

Slipp enkla misstag som tvingar dig att skicka om. Kontrollera punkterna nedan innan du skickar ditt original för tryck.
 
 

Rätt dokumentformat

Dokumentformatet ska vara exakt som den färdigskurna produkt som du vill få ut. (Förutom vid fall då sidan skall ha flikar eller liknande som ska sticka utanför och stansas ut. Fråga oss hur du ska göra i sådana fall.) Gör alltid dokumentet i skala 1:1. Gäller även stora format.

Korrekt färgläge för Billes Tryckeri

För bilder gäller följande:

  • RGB-bilder skall vara konverterade till Adobe RGB – obestruket och bestruket papper
  • CMYK-bilder skall vara konverterade till ISO Coated v2 (ECI) – bestruket papper
  • CMYK-bilder skall vara konverterade till PSO Uncoated 12647 (ECI) - obestruket papper
  • Det går bra att blanda RGB och CMYK under förutsättning att ovanstående profiler används.
  • Baka INTE in profilerna vid PDF-export.
 

Är bilderna i rätt upplösning?

Generellt ska bilderna vara sparade i 300 ppi för 150 linjers raster. Det är viktigt att du kontrollerar att alla bilder är i rätt upplösning.
 
 

Gör alltid utfall

Alla bilder och objekt som ska ligga ända ut i kanten på sidan skall ha ett utfall på 3 mm, annars riskerar du att få en vit kant då skärningen inte alltid är helt exakt. Observera att delar av bilden alltså ska ligga utanför dokumentytan. Detta gäller dock inte i mitten av ett uppslag.
 
 

Namnge färgen rätt

Samma färg måste heta likadant överallt i dokumentet. Pantonefärger ska till exempel ha precis samma beteckning överallt där det förekommer, annars riskerar man att en extra plåt körs ut.
 
 

Ta bort onödigheter

Rensa dokumentet från färger och typsnitt som inte används, ibland kan det råka hamna som ett mellanslag eller en blankrad någonstans.
 
 

Skapa textkonturer

All text som ligger i eps-filer ska du göra bild av.
 
 

Bifoga bilder och typsnitt

Bifoga de bilder, loggor och typsnitt som används i dokumentet. Både Quark Xpress och Indesign har funktioner som sköter detta åt dig, packar ditt jobb. Skickar du en tryckfärdig pdf behövs ej detta.
 
 

Använd äkta typsnitt

Använd bara äkta kursiver, kapitaler, fetstil och liknande. Klicka alltså inte på knapparna i layoutprogrammet med samma funktioner. Risken är att det kommer ut fel genom rippen.