About Us

Checklista inför tryck

När du förbereder ett dokument för tryck finns det några saker som är viktiga att tänka på. Dels bör allt onödigt plockas bort, säkerställ rättigheter för bilder du ska ha med samt att du har rätt format på dokumentet du skickar till oss. Nedan följer några tips på vad du bör tänka på.

Rätt dokumentformat

Dokumentformatet ska vara exakt som den färdigskurna trycksaken (förutom när trycksaken innehåller flikar eller liknande som ska sticka utanför och stansas. Fråga oss gärna om du är osäker). Gör alltid dokumentet i skala 1:1.
För bilder gäller följande
  • RGB-bilder skall vara konverterade till Adobe RGB – obestruket och bestruket papper
  • CMYK-bilder skall vara konverterade till ISO Coated v2 (ECI) – bestruket papper
  • Det går bra att blanda RGB och CMYK under förutsättning att ovanstående profiler används
  • Baka INTE in profilerna vid PDF-export

Bilder i rätt upplösning

Generellt ska bilderna vara sparade i 300 ppi för 150 linjers raster. Det är viktigt att du kontrollerar att alla bilder är i rätt upplösning innan du lämnar materialet till oss.

Namnge färgen rätt

Samma färg måste heta likadant överallt i dokumentet. Pantonefärger ska till exempel ha precis samma beteckning överallt där de förekommer, annars riskerar du onödiga konstnader för extra plåtar.

Använd äkta teckensnitt

Använd endast true type font (.ttf) och open type font (.otf) med äkta kursiver, kapitäler, fetstil och liknande. Klicka alltså inte på knapparna i layoutprogrammet med samma funktioner, utan välj korrekt font från teckensnittslistan.

Gör alltid utfall

Alla bilder och objekt som ska gå ända ut i kanten på sidan skall ha ett utfall på 3 mm (för storformat gäller 5mm), annars riskerar du att få en vit kant då skärningen inte alltid är helt exakt. Observera att delar av bilden alltså ska ligga utanför dokumentytan. Detta gäller dock inte i mitten av ett uppslag.

Ta bort onödigheter

Rensa dokumentet från färger och teckensnitt som inte används. Använd gärna funktionen "visa dolda tecken" i Indesign för att säkerställa att du inte fått med några extra mellanslag eller blankrader.

Bifoga bilder och teckensnitt

Bifoga de bilder, loggor och typsnitt som används i dokumentet. Använd funktionen "packa" i Indesign för att säkerställa att samtliga bilder, logos och teckensnitt som används i dokumentet bifogas. Skickar du en tryckfärdig .pdf behöver detta ej göras.

Skapa textkonturer

All text som finns i .ai och .eps-filer ska göras om till textkonturer. Detta för att säkerställa att inga oönskade effekter uppstår.

Intresserad av våra produkter?

Kontakta oss så hjälper vi dig.